Bror Saitton

Samisk representant tystad

Länsstyrelsen i Norrbotten tog ett enhälligt yttrande om två samiska utredningar till priset av att man helt enkelt stängde igen käften på den samiska rösten i styrelsen.

Det gäller utredningarna om jakt och fiske och om gränsdragningarna för renskötseln, den senare kallad utredningen om Sápmis gränser i Sverige. Den 20 oktober hade länsstyrelsens styrelse ärendena i sin lista. Ett ärende man inte hade och än idag inte har är att förbjuda den samiska representanten, Bror Saitton att delta i beslut. Han fick inte ens yttra sig.

Inget ärende
Den paragrafen förkommer i protokollet men inte i föredragningslistan, varken då eller nu. Med andra ord; den finns inte som ärende men ändå dyker den upp som ett beslut i protokollet.

Eftersom Bror Saitton har medverkat som expert respektive biträdande sekreterare i utredningsarbetet beslutas att han inte ska delta i styrelsens diskussioner och beslut, står att läsa i protokollet under paragrafen 12 som i föredragningslistan heter ”Information om nya fiskeregler”. 
Det står också att Saitton anmäler sitt missnöje med beslutet.

Yttranden
Gällande gränsdragningsutredningen beslutade länsstyrelsen att gå emot en inre gräns, alltså en gräns där samerna äger området. Man var positiv till att begreppet urminnes hävd tydliggörs i utredningen och man var också positiv till förslaget om ett medlings- och utredningsinstitut.

Vad gäller jakt- och fiskeutredningen var man positiv till att starta ett försök på minst fem år men inte att man startar i full skala redan 2008. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista