Saitton förvånad över länsstyrelsens beslut

Den samiska representanten som tystades i länsstyrelsens styrelse och inte fick yttra sig om två utredningar som rör samer, förstår inte beslutet.

Ledamoten Bror Saitton säger att han har knappast kunnat påverka resultatet av utredningarna som han senare skulle bedöma i länsstyrelsens styrelse.
 - Möjligheterna finns ju att kunna komma med sakargumentation som sådan, men när det gäller bedömningar där har man överhuvudtaget ingen påverkansmöjlighet, säger Bror Saitton, som motsätter sig länsstyrelsens uppfattning om att han var jävig vid behandlingen av utredningarna.

”Första gången”
Per Gustav Idivuoma, ordförande för SSR är förvånad över länsstyrelsens beslut om att Saitton var jävig och fick därför inte delta vid besluten.
 - Det är första gången jag ser en sådan här situation, där man redan initialt försöker blockera en annan åsikt än den som den samlade politiken har. En märklig situation. Det intressanta i det här är att man tydligen inte vill att den samiska åsikten ska skymta i beslutet, säger Per Gustav Idivuoma.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".