Medlemsskap i Vapstens sameby prövas i hovrätten

Medlem eller inte? Frågan om tidigare sametingspolitikern, Stig Harry Johanssons medlemskap i Vapstens sameby, ställs idag på sin spets i hovrätten i Umeå.

Stig Harry Johanssons medlemskap är en fråga som hittills bedömts helt olika i olika rättssystem. I förvaltningsdomstol - dit länsstyrelsens beslut kan överklagas. Och i civilrättslig domstol.

Förvaltningsdomstol
1998 avlyste länsstyrelsen renmärkena i Vapstens sameby för Stig Harry Johansson och hans son. 
Johansson och sonen överklagade beslutet och fick ända till sista instans rätt att behålla sina renmärken - regeringsrätten sa dessutom att Stig Harry Johansson är medlem i Vapstens sameby sedan 1970, då länsstyrelsen registrerade ett renmärke för honom i samebyn.

Så enligt högsta instans i förvaltningsdomstolssystemet - regeringsrätten - så är Stig Harry Johansson medlem i Vapsten.

Civilrättslig domstol
Om vi tittar på saken i civilrättslig domstol - det som nu är aktuellt i hovrätten  - så låter det annorlunda.

Efter regeringsrättens dom begärde Stig Harry Johansson ut handlingar från samebyn. Men samebyn nekade och han överklagade till tingsrätten.

Johansson begärde ut handlingarna i egenskap av samebymedlem - och tingsrätten tittade därför på medlemskapsfrågan - trots att regeringsrätten redan gjort det och redan sagt att Johansson är medlem i samebyn.
Men tingsrätten menade att det fanns ett annat beslutsunderlag nu och att den här gången var samebyn motpart - och inte länsstyrelsen.

Tvärtemot regeringsrätten så skriver Lycksele tingsrätt i sin dom att Stig Harry Johansson inte är medlem i Vapstens sameby och ska därför inte heller få ut handlingar från byn.

Det här var för två år sen och idag behandlar alltså hovrätten i Umeå Stig Harry Johanssons överklagan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".