Markägare oeniga om fortsatta renbetesförhandlingar

Renbetesförhandlingarna i Härjedalen är i ett avgörande skede. I dag tisdag ska samebyarna ge besked om medlaren Bo Dockereds avtalsförslag. Men hela förhandlingsprocessen kan vara hotad - markägare i östra och södra Härjedalen är inte intresserade av något avtal.

Det var för omkring två månader sedan som medlaren Bo Dockered la fram sitt förslag till grundavtal mellan markägare och samebyar.

Avtalet innebär att samebyarna betalar ett arrende på fem kronor per hektar - vilket skulle medföra en kostnad på omkring en miljon kronor för samebyarna Handölsdalen och Mittådalen som omfattas av omkring 80 procent av de berörda markerna som det ska förhandlas om.

Bankgaranti
Avtalet kan i princip börja gälla redan i morgon och samebyarna ska inte behöva betala arrende retroaktivt - avtalet går ut på att staten går in och betalar arrende retroaktivt.

Avtalet innebör också att samebyarna ska lämna en bankgaranti på mellan en och två miljoner kronor i skadereglering samt praktiska detaljer om när och var renarna får beta.

Markägarnas förhandlingsgrupp har sagt ja till avtalet medan samebyarna väntas ge besked till Bo Dockered i dag.
 
Men markägarna är inte eniga om att upplåta renbete på privata marker.

Mossplockning
Markägare som berörs av Ruvhtens vinterbete har sagt nej till fortsatta förhandlingar - liksom markägare i Hogdalsområdet i östra Härjedalen.
- Vi arrenderar våra marker för mossplockning och det ger bättre betalt, säger Karl Erik Svedbäck i Ytterhogdal.

De berörda markerna i Hogdalsområdet berör framförallt Tåssåsens sameby som har betat med renar i området.

Om markägarna i Hogdal står fast vid sitt beslut så innebär det att Tåssåsen inte har några marker att förhandla om.

Och det kan i sin tur äventyra hela den fortsatta förhandlingsprocessen.

De fyra samebyarnas inställning är ju att alla byar ska få ett avtal - det fastslog Handölsdalens förhandlare i Anders Kråik i Sameradion för ett tag sedan, när det var frågan om att markägare vägrar att förhandla med Ruvhten sijte, på grund av oroligheterna i samebyn.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".