FN:s urfolksdeklaration riskerar att stoppas

FN:s urfolksdeklaration har stött på hinder och riskerar nu att försenas ytterligare. Dom afrikanska länderna har i en resolution krävt att inget görs med deklarationen nu - vilket skulle innebära att deklarationen skjuts på framtiden.

Det här oroar Ann Christin Håkansson, ordförande i organisationen för urfolksfrågor Global Indigenous.
 - Dom nyheter som kommit i New York, så ser det ganska mörkt ut. inte

Urfolksdeklarationen syftar till att stärka urfolkens situation vad gäller bland annat utbildning och sjukvård samt de känsliga delarna om landrättigheter och naturresurser.
Arbetet med en internationell urfolksdeklaration har pågått i över 20 år. Att det tagit så lång tid beror mycket på stort motstånd från länder som Ryssland, Canada, Australien och USA - som trots att deklarationen inte är tvingande är rädda att förlora kontrollen över framförallt mark och naturresurser.
    
Genombrott
Men i somras kom ett genombrott då FN.s nybildade råd för mänskliga rättigheter godkände deklarationen. Det här banade väg för deklarationen till FN:s högsta beslutande organ generalförsamlingen.

Men innan den kommer dit måste ett förberedande organ i FN, tredje kommitten, godkänna deklarationen och det är inför det som dom afrikanska länderna krävt att urfolksdeklarationen inte ska tas upp till behandling nu. Och det här oroar tidigare ordföranden för FN:s urfolksforum Ole Henrik Magga.
 - Det är en bekymrande utveckling. Det vi trodde och hoppades, att urfolksdeklarationen skulle gå igenom i år, kanske gör oss besvikna. Men ännu finns det hopp, säger Ole Henrik Magga.

Även sametingets styrelseordförande, Lars Ander Baer anser det märkligt om deklarationen stoppas i det här skedet.
 - Dels så är det viktigt för hela FN-systemet och rådet för mänskliga rättigheter om man nu skickar tillbaka urfolksdeklarationen. Processen har ju varit väldigt lång, över 20 år, säger Lars Anders Baer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".