Katri Linna. Foto: Sören Andersson

DO riktar stark kritik mot statliga sameutredningar

Ombudsmannen mot etnisk diskriminering, DO, är starkt kritisk till två utredningar som berör samer. Det gäller jakt- och fiskerättsutredningen samt utredningen om samernas sedvanemarker.

- Svenska statens hantering av samefrågan har redan utvecklats till en internationell pinsamhet. Och svaren i de två utredningarna förstärker ytterligare den känslan, säger Katri Linna.

Linna är inte nådig i sin kritik, och menar att man återigen skjuter upp återförandet av samernas rättigheter till en obestämd tid. Dessutom tycker Linna att utredningarna andas ett helt felaktigt perspektiv i hur man ska angripa problemen.

DO ger samerna ensamrätt
Till skillnad från utredningarna anser DO att samerna har ensamrätt till jakt och fiske på i alla fall den statliga marken ovanför odlingsgränsen och på renbetesfjällen.

Därför skulle utredningarna ha utgått från ett erkännande av de samiska rättigheterna, säger Linna.
 - Perspektivet i utredningarna redan inledningsvis är helt felaktigt. Man ställer samernas rättigheter mot andra rättigheter som är otillbörligt jämfört med de förpliktelser som folkrätten ställer på Sverige. Att jämföra samiska rättigheter med ekonomiska rättigheter som skogsbolagen hävdar är ju inte förenligt med dom konventioner som Sverige ska kunna leva upp till om man ska respektera ursprungsbefolkningens rättigheter, säger Katri Linna.

”Smulor av rättigheter”
Vad gäller utredningen om samernas sedvanemarker så menar DO att det är fel att enbart utgå från majoritetsbefolkningens dokumentation istället för att även använda sig av arkeologiska fynd som man gjort i exempelvis Canada.
 - Genom hela utredningen får man därmed ett utslag som alltid talar till samernas nackdel. Därför motiverar man så småningom också dom här resultaten, som i mitt tycke bara är smulor jämfört med de rättigheter som egentligen borde tillförsäkras samerna, säger Linna.

Staten bär ansvaret
DO skriver också att Sverige snarast bör ansluta sig till ILO konventionen 169 om urfolks rättigheter och Katri Linna hoppas att regeringen tar till sig kritken.
 - Jag hoppas att vårat remissvar väcker upp regeringen till att inse att man faktiskt måste ta tag i den här frågan. Det är staten som bär ansvaret för att konflikter uppstår i området eftersom man inte förmått att ta sig an problemen. Problem som staten själv har skapat, säger diskrimineringsombudsmannen Katri Linna.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".