Samiska fotbollsförbundet vill sanktionera allhelgonacupen

Det samiska fotbollsförbundet vill att samiska fotbollscuper som allhelgonacupen och Nilut cup, ska arrangeras i förbundets namn. Med det vill förbundet dels höja statusen på cuperna, men framförallt sätta fotbollen i fokus.

- Idagsläget handlar rubrikerna runt allhelgonacupen mer om fylleri än om fotboll och det vill vi ändra på, säger Leif Isak Nilut, president i det samiska fotbollsförbundet:

Om förbundet gick in och sanktionerade cuperna skulle det bland annat innebära att dess regelverk gäller - deltagande lag måste vara medlem i förbundet och alla spelare måste vara licensierade i det samiska fotbollsförbundet.

Inte intresserade
Men för Gällivare sameförening som arrangerar allhelgonacupen är det inte aktuellt att släppa in fotbollsförbundet i arrangemanget, det säger ordföranden Carola Johansson.
 - Vi ser inget skäl till det.

Carola Johansson säger att intresset för allhelgonacupen ökar och fler lag vill vara med - och att börja ställa krav på att det måste vara licensierade spelare ser hon som ett hot mot cupen.

- Jag tror inte får så många lag. På svensk sida är inte många lag medlemmar i förbundet.

Men förbundet ställer också krav på att arrangören av cupen inte får vara inblandat i sidoarrangemang där alkohol serveras - som till exempel samedansen i Gällivare. Men Carola Johansson ser inget problem i att sameföreningen arrangerar samedansen också.

- För att vi arrangerar en dans är för vi ska kunna umgås. Om inte vi ordnar dans går folk ut på krogen ändå, men då får inte vi chans att tjäna pengar.

Orättvis bild
När det gäller rubrikerna om fylleri under allhelgonacupen så tycker Carola Johansson inte att den bilden är rättvis.

- Allhelgona är en stor helg i hela landet. Cupen och det samiska folket får dåligt rykte fast de som är ute och härjar inte kan härröras till cupen, säger Carola Johansson.

Nils Ole Tuuri, turneringsledare för Nilut cup, säger till Sameradion att de inte är emot förbundets inblandning, men han vet ännu för lite för att kommentera saken närmare. I Nilut cup ansvarar arrangörerna endast för fotbollsturneringen. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".