Parter söker förlikning

Stig-Harry Johansson och Vapstens sameby ska nu försöka enas utanför domstolen. Det är resultatet av hovrättsförhandlingarna tidigare i veckan.

Johansson hävdar med stöd av en dom i kammarrätten att han är medlem i samebyn. Men samebyn lutar sig mot en dom i Lycksele tingsrätt som säger att Johansson inte är medlem.

Johansson bedriver renskötsel i mindre skala med renar i hägn men samebyn godkänner inte det som att delta i renskötseln i samebyns regi, därmed uppfyller Johansson inte kraven för medlemskap, enligt samebyn.

Parterna ska nu försöka enas genom förlikning.
 - Om vi genom det kan öka förståelsen för varandra är mycket vunnet, säger Johansson till Västerbottens kuriren.

Samebyns advokat Lars Melin säger dock att man inte ändrat inställning men att samebyn är beredd att lyssna på Johansson.
Om parterna inte enas innan slutet på januari så återupptas förhandlingarna i hovrätten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".