Viva world cup-fiasko skylls på Nordcypern.

Den första upplagen av Viva world cup i fotboll har inte blivit någon succé. Efter att Sydkamerun i sista stund dragit sig har endast tre lag kommit till spel – Sápmi, Monaco och Occitanien. Arrangörerma skyller på Nordcypern, som har ordnat en egen turnering med åtta lag, precis samtidigt.

Det var alltså Nordcypern som skulle stå som arrangör av den första Viva world cup. Men efter att Nordcypern och NF-board inte kunde enas om arrangemanget så drog sig Nordcypern ur, berättar George Wutrich, vice president i NF-board.
 - De lurade oss, säger Wutrich.

Nordcypern arrangeras dessutom samtidigt en liknande turnering med åtta lag, där nordcyprioterna står för alla kostnader för lagen.

Något som Viva wold cup inte har kunna matcha och det är ett problem menar George Wutrich.
 - Först sa Nordcypern att de var omöjligt att stå för all kostnader. Men när de arrangerar en egen turnering så har de plötsligt pengar, säger Wutrich.

Nytt arrangemang
När Nordcypern drog sig ur fick NF-board leta efter en ny arrangör och turneringen hamnade då i staden Hyeres på den franska medelhavskusten.

Sex lag var från början anmälda – två lag drog sig ur i ett tidigt stadium, Sydkamerun meddelade igår att laget inte kommer – och kvar blev endast tre lag.

Arrangörerna har också haft svårt att hitta träningsplaner för det samiska laget – och matcherna spelas dessutom på konstgräs.

Arrangörerna har därför fått en hel del kritik, speciellt från det samiska laget.
 - Organisationen är under all kritik, säger Svein Ole Sandvik, Sápmis lagledare.

Men George Wutrich skyller på den korta förberedelsetiden.
 - Många problem beror på att vi bara haft några veckor på oss. Den andra lösningen hade varit att inte alls genomföra turneringen, säger Wutrich.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio