Mänskliga rättighetskonferensen vill påverka regeringen

Återigen ställs frågan om varför Sverige inte ratificerar ILO konventionen 169 om urfolksrättigheter. Den här gången är det mänskliga rättighetsdagar i Malmö som samlar rättighetsexperter som ska föreläsa bl a om samiska rättigheter.

Konferensen, Mänskliga rättigheter startar idag och tanken med dom samiska seminarierna är att påverka Sverige till att underteckna ILOkonventionen 169, säger programchef Leif Ericsson.
 - Det är naturligt att ta upp Sveriges tvekan när det gäller urfolkskonventionen, säger Ericson

Leif Ericson är kritisk till den socialdemokratiska regeringens uppfattning om att ratificera ILO-konventionen så snart som möjligt. Och Ericson tror inte att den borgerliga regeringen ännu har någon uppfattning i den här frågan överhuvudtaget.
 - Den borgerliga regeringen är oenig, säger Ericson.

Norge som modell
Leif Ericson tar Norge som exempel där man kommit mycket längre i dom samiska rättighetsfrågorna.
 - Därför har vi bjudit in norrmän som spelat en viktig roll när det gäller att utforma den norska samepolitiken.

Påverka svenska politiker
Leif Ericson säger att syftet med de samiska seminarierna är att påverka politikerna och få dem att ta till sig kunskaperna och erfarenheterna från Norge och att Sverige undertecknar ILO-konventionen 169 och att regeringen arbetar skyndsamt för att förslaget till nordisk samekonvention blir verklighet.

Ole Henrik Magga är huvudtalare i dag på mänskliga rättighetskonferensen. Sameradion kommer att följa och rapportera från konferensen i Malmö

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio