Ekoparker för ren

Sveaskogs ordförande och härjedalsmedlaren Bo Dockered vill inrätta något som han kallar för Ren-ekoparker. Idag finns så kallade ekoparker, områden där speciell natur-och miljövårdshänsyn tas samtidigt som det bedrivs skogsbruk.

Renekoparkerna ska vara en motsvarighet till ekoparker, men där det fokuseras på hur det går att utveckla skogsbruket så att rennäringens behov tillfredsställs.

- Det är ett område som man avsätter och där man verkligen går på djupet med hur man ska kunna bedriva ett uthålligt skogsbruk och hur man ska kunna skapa dom bästa förutsättningarna för rennäringen, och på det få mindre konflikter, säger Bo Dockered.

Dockered vill se ett par tre stycken renekoparker. De ska vara placerade i inlandet och hur stora områden det handlar om kan han inte säga något om idag, men säger att dom måste vara omfattade om det ska leda till något resultat. Utöver Sveaskogs egna marker ser Dockered de gamla domänområdena som numera förvaltas av Fastighetsverket som lämpliga områden för renekoparker.

SSR välkomnar initiativet
Malin Brännström, SSR:s förbundsdirektör, välkommnar Dockereds initiativ men gillar inte att Sveaskog ska använda Fastighetsverkets marker. 

- Regeringen har beslutat att vissa marker som Fastighetsverket har ansvar för ska läggas över till Sveaskog. Dels så har man gjort det här utan att ha kontakt med rennäringen. Och dessutom har man gjort det mot riksdagens uttalande om att - dessa marker är så viktiga och så mycket värda att dom ska inte ligga i ett vinstdrivande bolag - Det vi ser framför oss nu är ju en risk för att man får en ökad avverkningstakt när  man lägger markerna i ett vinstdrivande bolag. Och det får inte ske, säger Malin Brännström.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio