Tummen ner för skolflytt

Det blir tummen ner från föräldrarsidan när det gäller flyttning av Badje Sohppar kommunala skola till Láttevárri sameskola, som sameskolstyrelsen vill.

Det är sameskolstyrelsen som erbjuder den kommunala skolan i Badje Sohppar-Övre Soppero plats i sameskolans lokaler i Láttevárri-Lannavaara.

Tidigare har ju skolchefen i Giron-Kiruna sagt att han inte vill vara med om någon skolstängning, men han är öppen för andra former av samarbete.

Men föräldern Henrik Johannes Blind i Badje Sohppar gör tummen ner.
 - Det verkar vara helt emot förståndet. Varför ska vi börja frakta våra barn med taxi och buss när vi har en så fin skola här i Övre Soppero, säger Henrik Johannes Blind.

Men vad ska man göra när det är så lite barn i båda skolorna?
 
- Som jag förstår är det främst Sopperobarn i Lannavaara sameskola. De håller upp skolan.

Hade det varit bättre att flytta Lannavaara skola till Soppero?
 - Det hade varit bästa för barnen, säger Henrik Johannes Blind, som har tre barn.

Blind menar att barnen ska börja långpendla i högstadiet, antingen till Vázas-Vittangi eller Gárasávvon-Karesuando, så bilåkandet måste det sparas in på.
 - Det är en risk att ha barnen i bilen, det händer lätt en olycka, säger Henrik Johannes Blind.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio