Norska sametinget ökar självbestämmandet - kan snart få budgetförhandla med staten

Norska sametinget får i rasande fart alltmer makt. Nu har en arbetsgrupp satts igång vars mål är att öppna vägen för direkta förhandlingar mellan sametinget och norska staten om sametingets del i den norska statsbudgeten - ett steg mot ett reellt självbestämmande.

Sametingets president Aili Keskitalo säger att sametingets önskemål är att konsultera direkt med norska regeringen när det gäller sametingets budget.

- Det handlar om sametingets status och självständighet. Vi ska inte bara sitta passivt och ta emot vad regeringen och stortinget beviljar oss, säger Keskitalo.

Tror du att ni kommer att nå ert mål?
 
- Jag tror att arbetsgruppen kommer att kommer att lägga en viktig grund för den fortsatta processen. Jag tror också att vi kommer att uppnå konsultationer om statsbudgeten och det vår klara målsättning att uppnå förhandlingar, säger Keskitalo.

Aili Keskitalo hoppas att sametinget innan år 2009 åtminstone konsulteras när budgeten ska spikas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio