Historisk dag i stadshuset i Kiruna

Det har skrivits historia i kommunfullmäktige i Kiruna i dagarna två. För första gången har ett samiskt parti deltagit i den politiska församlingen.

Vid valet i september fick samelistan 535 röster och två platser till fullmäktige. På måndag och tisdag har samelistan deltagit i sitt första fullmäktigemöte. Och dagordningen har varit diger.

Budgeten och den infekterade frågan om kommunens vattentaxor har tagit mycket tid.
 - Man klagar ofta på sametingets plenum men i jämförelse med kirunapolitikerna är sametingets politiker ytterst disciplinerade, säger Ragnhild Svonni, samelistans gruppledare.

Flera förtroendeposter
Vice gruppledare och samelistans andra fullmäktigeledamot är Anders Stoor, som också har valts som vice ordförande i miljö- och byggnämnden.

Övriga förtroendevalda hos samelistan är ersättarna i fullmäktige: Håkan Enoksson och Per-Olof Nutti. Nutti är också ledamot av utvecklingsforumet och Enoksson även ersättare i omsorgsnämnden.

Lars-Jonas Kemi har valts till ersättare i barn- och utbildningsnämnden och Mona Mannela har en så kallad insynsplats i fritids- och kulturnämnden.

Till valberedningen valdes Nils-Gustav Blind och Kristina Hotti har valts till landsbygdsrådet.   

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet: