Ny bok om Jukkasjärvis samesläkter

Nu kommer boken många har väntat på. Johannes Marainens sammanställning av samesläkter i Jukkasjärvi.

Johannes Marainen berättar att det  varit vissa svårigheter med att sammanställa boken. Bland annat för att myndigheter inte alltid följt samisk namngivning, tillexempel Biera, Biete, Bekka blev rakt av Per, och därigenom har det ibland varit svårt att se vilken Per det handlat om.

Dessutom är kyrkoböckerna skyddade i femtio år, så den nyare delen av släktforskningen utgår från muntliga källor.

Till skillnad från boken om Karesuando samesläkter finns det i den nya släktboken plats för noteringar på varje blad, och dessutom är det lättare att hitta igen släkten eftersom registret har förbättras.

Spridda över världen
Johannes Marainen säger att samer gammalt tillbaka hade bra koll på sin släkt eftersom man bodde samlat i samebyarna och flyttade någon var det till en närstående sameby.

I våra dagar så är vi spridda över hela Sverige, Skandinavien och världen. Då är det inte lätt att hålla reda på släkten, menar Marainen.
 - Släktkänslan är viktig för samer. Därför ger boken möjlighet att få kontakt med släkten exempelvis i Norge, säger Johannes Marainen.

På lördag klockan är det boksläpp/release på samegården i Kiruna. Johannes Marainen kommer att vara på plats och berätta och svara på frågor om boken.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio