Skolstrejk avbruten - men parterna fortfarande oense

Föräldrarna till en elvaårig flicka har i två veckor vägrat skicka sin flicka till sameskolan i Gällivare. Flickan har en skoldag på elva timmar - oaccptetabelt menar föräldrarna.

Paret Kuoljok och Nergård i Ruoktu, nio mil från sameskolan i Gällivare efter vägen västerut från Porjus, har en dotter som har skolstrejkat i två veckor.

Hon har i måndags återgått till skolan - trots att hon måste byta skolskjuts efter vägen och att skoldagen blir 11 timmar lång.
 - Hon kom hem strax efter fem i går och var helt slut. Jag tycker inte det är bra för henne, säger mamman Rakel Nergård.

Rev upp beslutet
Paret vill ha en lägenhet i Gällivare där någon av de kan bo hos dottern under veckorna. Detta har sameskolchefen beviljat - men beslutet revs upp av sameskolstyrelsen.

- Det skulle innebära att vi måste skaffa enormt många lägenheter bara i Kiruna. Föräldrarna har gjort ett val och flyttat från tätorten och bosatt sig så att barnet inte har möjlighet till fritidsaktiviteter, säger Monica Sandström, ordförande i sameskolstyrelsen.

Sameskolstyrelsen erbjuder i stället inackordering hos en familj. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet: