Kiruna kommun inte beredd att lägga ner skolan i Övre Soppero

Det finns inga planer på att lägga ner den kommunala skolan i Övre Soppero. Det klargör nu ordföranden i barn- och utbildningsnämnden i Kiruna, Roger Suup.

Den styrande alliansen i Kiruna kommun har i sin regeringsförklaring sagt att samekolstyrelsen och den kommunala skolan ska försöka hitta samverksanformer.

Nu har två arbetsgrupper bildats; en i Karesuando och en i Lannavaara/Soppero som ska se över samverkansfrågan helt förutsättningslöst.

Roger Suup säger att förutsättningarna är de samma hos både sameskolorna och de kommunala skolorna i östra kommunen med vikande elevunderlag.
 - Samverkar vi så är båda vinnare. Vi ser bara fördelar, säger Suup.

Är det ekonomiska skäl som ligger bakom?
 
- Nej, i första hand pedagogiska. Kan vi göra gemensamma saker så är det till gagn för elevernas utveckling, säger Suup.

Tar Sams i örat
Samekolstyrelsens ordförande Monica Sandström har ju redan erbjudit plats i Lannavaara sameskola för den kommunala skolan i Övre Soppero.

Föräldrar i Övre Soppero har därför varit oroliga att skolan ska läggan ner - men detta förnekar Roger Suup, samtidigt som han tar sameskolstyrelsen i örat.

- Jag tycker det är olyckligt att man från sameskolstyrelsens sida anger en sån här inriktning. Vi har inte diskuterat detta och det ingår inte i arbetsgrupperna arbete. De ska arbete helt förutsättninglöst, säger Roger Suup.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet: