Ny ordförande i guovssonásti

I det tysta har Lars Jon Allas blivit ny ordförande i sametingspartiet guovssonásti. Få känner till det - Sametinget skickar fortfarande posten till den förre ordföranden.

Sametingspartiet guovssonásti bildades i början av 2005 sedan renägarförbundet valde att skilja på organisationen och sametingspartiet. Renägarförbundets ordförande Per Mikael Utsi valdes även till ordförarande för guovssonásti.

Men nu har alltså Utsi avgått och ersatts av Lars Jon Allas, sametingsledamot sedan 1993 och renskötare i Talma sameby i Kiruna, som har valts som ordförande i två år.
 - Det har inte märkts några förändringar hittills och jag har lovat att inte göra några förändringar heller. Jag är mycket ute i renskogen och hinner inte jobba så aktivt, säger Allas.

Så ingen kommer att märka av ordförandebytet?
 
- Nej. Har man inte märkt det hitills utan vi kommer att föra samma politik för rennäringens existens och väl som vi står för, säger Allas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio