Deklarationen befaras ändras utan insyn av urfolken

Efter att FN urfolksdeklaration skjutits på framtiden lyfts nu farhågor om att deklarationens innehåll kan komma att förändras - utan insyn från urfolken.

Ann-Christin Håkansson är ordförande i urfolksorganisationen Global Indigenous:
 - Värsta scenariet är att man tillsätter en arbetsgrupp med enbart regeringsföreträdare och omarbetar hela deklarationsförslaget, säger Ann-Christin Håkansson.

Ann-Christin Håkansson var med från början för 25 år sen, då man inledde arbetet med en urfolksdeklaration och är bland annat genom aktivt lobbyingarbete delaktig i att deklarationen ser ut som den gör idag.

Vill ha bort urfolken
Nu är Håkansson orolig för att deklarationen urvattnas om en arbetsgrupp med bara regeringsföreträdare börjar omarbeta den. Det skulle det inte längre vara urfolkens deklaration, säger Håkansson som får medhåll av Kenneth Deer, reporter på Eastern Door, en Mohawktidning i Canada.

Kenneth Deer har även han varit med sen starten för 25 år sen och han menar att syftet med att skjuta upp deklarationen i det här läget - har varit just att ta bort urfolkens möjlighet att påverka.

- Deklarationen ligger just nu hos den tredje kommitten inom FN, där urfolken inte har nån insyn å i beslutet att skjuta upp deklarationen finns ingen arbetsplan för hur man ska gå vidare, säger Deer:

- Vi har varit med och påverkat i över 20 år - nu gillar dom inte resultatet och vill inte ha med oss längre, säger Deer.

Ingen rättvisa
Samtidigt säger Deer att om urfolken inte får vara delaktiga i det fortsatta arbetet med deklarationen så kommer FN att förlora betydelse för urfolken som kommer att dra sig ur alla samarbeten med FN.

- Om FN inte är intresserad av att skydda urfolkens rättigheter så är urfolken förlorade och det finns ingen rättvisa i världen, säger Kenneth Deer. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio