Afrikanska stater stoppar FN’s urfolksdeklaration

Det blir inget godkännande av FN’s urfolksdeklaration nu innan jul. De afrikanska staterna har stoppat deklarationen tills vidare.

I en omröstning i tredje kommittén så vann dom afrikanska staternas så kallade non-action-resolution, vilket innebär att ingenting görs med urfolksdeklarationen nu.

Sametingets styrelseordförande Lars Anders Baer hade förväntat sig ett godkännande av deklarationen i FN:s generalförsamling.
 - Jag är lite besviken och mest besviken är jag över att ett antal länder la ner sina röster och hade de valt sida hade man kanske fått igenom detta, säger Baer.

Misär och fattigdom
Runt om i världen finns totalt 370 miljoner människor som går under namnet urfolk.
En stor del lever i akut misär och fattigdom, dom ges inte möjlighet till utbildning och sjukvård och varje dag är en utmaning i att skaffa mat.

Inom länderna är urfolken för få för att sätta press på och kräva att regeringarna förbättrar situationen.

Därför har urfolksföreträdare i kontakt med FN jobbat i 25 år för att få fram en urfolksdeklaration som anger miniminivån för hur länderna ska behandla urfolken.

Skepsis - men Baer ger inte upp
Meningen var att FN’s generalförsamling nu skulle anta deklarationen nu innan jul - men så blir det alltså inte.

De afrikanska staterna fick stöd för sitt förslag att skjuta upp deklarationen för att få mer tid att förhandla om innehållet i deklarationen.

Urfolksföreträdare på plats i New York är dock skeptiska till att deklarationen överhuvudtaget kommer att bli verklighet - men Baer har inte gett upp.

- Man ska inte nedslås, det här är en del av spelet. Men det är viktigt att de afrikanska urfolken sätter större tryck på länderna i Afrika så att de ändrar sin syn på urfolk. Det är ju där som problemen uppstått, säger Lars Anders Baer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet: