Kränkta aboriginer kräver skadestånd

De första australiska aboriginer som får kompensation för att de tvångsseparerades från sina familjer som barn krävde på onsdagen att det historiska skadeståndet ska gälla hela nationen.

Uppmaningen kom dagen efter det att parlamentet i Tasmanien fattade beslutet att kompensera sina ”bestulna generationer”.

Att utsträcka skadeståndet till att gälla hela landet skulle kosta motsvarande ungefär 5,5 miljarder kronor.
Tasmanien är den första delstat som beslutat att gottgöra urbefolkningen, aboriginerna, för den politik som bedrevs från 1930- till 1970-talet.

Vägrar be om ursäkt
Parlamentet har öronmärkt nära 270 miljoner kronor till dem som bestals på sin barndom. Det ger över 100 personer som sökt ekonomisk upprättelse upp till 27 000 kronor vardera, dock högst 108 000 kronor per familj.

- Den tasmanska erfarenheten har visat att det finns ett brett stöd i samhället att kompensera bestulna generationer, säger Michael Mansell, juridisk chef på Tasmaniens aborigincentrum.

Han efterlyser ett nationellt möte som behandlar oförrätter i det förgångna, sådant som den federala regeringen konsekvent har vägrat be om ursäkt för av rädsla för skadeståndskrav.

Uppskattningsvis 10 000 barn skildes från sina föräldrar under den tid separationspolitiken bedrevs.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio