Politisk kris i sametinget i Norge

Sametinget i Norge är på väg in i en djup kris. Ledamoten Janos Trosten har lämnat sitt parti, NSR. Det innebär att den politiska ledningen plötsligt är i minoritet.

I går kväll skulle Norska samers riksförbund, NSR, välja ny gruppledare för sametinget, dvs den person som ska leda partiets arbete i parlamentet tillsammans med presidenten Aili Keskitalo.

Den sittande gruppledaren Janos Trosten från Tana fick oväntat träda åt sidan sedan Lene Hansen från Kåfjord i stället valdes som gruppledare.
 - En politisk kupp och ett misstroende mot mig, dundrade Trosten, som omedelbart lämnade partiet och nu är politisk vilde i sametinget. Han säger också att han är i opposition.

Måste avgå?
Presidenten och partiledaren för NSR, Aili Keskitalo, är fårordig i sina kommentarer, men säger att det här är ett led i partiets strävan efter att omorgiansera sig.
 - Jag förväntar mig ingen förvirring i sametinget efter detta, säger Keskitalo.

Men faktum är Trostens avhopp innebär att NSR med dess stödpartier inte längre har majoritet i sametinget. Och redan i dag ställs frågan på sin spets när sametingets plenum ska behandla tingets verksamhetsplan fram till 2009.

- Jag har svårt att se att Keskitalo kan sitta kvar som president om NSR inte får igenom planen, säger Thor Thrane, politisk kommentator vid Sameradion i Karasjok.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio