Få besked från sameministern i samiska frågor

Jordbruks- och sameminister Eskil Erlandsson har ännu inte gett några klara besked när det gäller framtidens samepolitik. Och efter en intervju med Sameradion så fortsätter frågetecknen att hopa sig.

För drygt en vecka sedan hölls i Malmö de så kallade människorättsdagarna - där frågan om en svensk anslutning till ILO-konventionen 169 stod i fokus.

Flera framträdande folkrättsexperter efterlyste under seminariet besked om en svensk ILO-anslutning.

Men Erlandsson vill inte säga något innan jakt- och fiskeutredningen och gränsdragningskommissionens slutrapporter är färdigbehandlade i regeringskansliet -tidigast i februari-mars någon gång.

- Det är oerhört komplexa frågor som berör många människor och stora områden i Sverige och många skilda samhällsområden. Därför måsta alla saker upp på bordet och belysas ur alla synvinklar, säger Eskil Erlandsson.

Inget löfte till Härjedalen
En annan aktuell fråga där framförallt renägare i Härjedalen väntar besked på är att staten tar ett ekonomiskt ansvar när det gäller renbetet i Härjedalen.

Samebyarna kommer att tvingas betala arrende för renbetet på privata marker - både retroaktivt och framöver, en kostnad på omkring en och en halv miljon kronor per år.

Medlaren Bo Dockered har lovat att staten ska stå för det retroaktiva arrendet - men det är inget som Eskil Erlandsson kan bekräfta.
 - Staten har tillsatt en förhandlingsperson för att försöka komma fram till en lösning i Härjedalen. Om det fordrar en statlig medverkan ekonomisk så får förhandlaren återkomma till staten, säger Erlandsson.

Oklart med sametingshus
Inte heller när det gäller finansieringen av ett nytt sametingshus i Kiruna har Erlandsson några besked att ge.
 - Frågan ligger på finansdepartementets bord så jag kan inte uttala mig.

På torsdag ska sametinget träffa Erlandsson för att diskutera aktuella frågor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio