Reinfeldt kastar jakt- och fiskeutredningen i papperskorgen

Sören Ekströms statliga jakt- och fiskeutredning kommer att förpassas till papperskorgen. Utredningen ger för mycket makt åt samebyarna, säger statsminister Fredrik Reinfeldt som i går besökte Kiruna.

Sören Ekströms statliga jakt- och fiskeutredning kommer att förpassas till papperskorgen.
Det sa statsminister Fredrik Reinfeldt när han besökte Kiruna på måndagen.
 - Den har rönt väldigt massiv kritik. Då tänker vi inte fullfölja den, sa Reinfeldt.

Utredningen föreslår att samebymedlemmarna ska äga hälften av jakt- och fiskerätten ovan odlingsgränsen och den an andra halvan äger markägarna som kan vara privatpersoner, bolag eller staten.

- Äganderätten sätts åt sidan och inflytandet ges till förmån till samerna som många upplever som provocerande, säger Reinfeldt.

- Det är en svår fråga för oss som inte dagligen bor i glest befolkade delar av landet att förstå hur man kan bli så osams, trots att det finns så gott om utrymme. Men okej, det här var en utredning som inte togs emot bra, och då tänker vi inte fullfölja den, säger Reinfeldt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet: