Länsstyrelsernas avlysningskampanj går vidare - vill avlysa renmärke för 84-åring

Sune Sunna i Lovikka i Tornedalen är 84 år och har varit med i renskötseln i hela sitt liv. Som sexåring fick han ett renmärke av sin far - som länsstyrelsen i Norrbotten nu vill avlysa.

Renmärket, som Sune Sunna haft i snart 80 år, vill han inte släppa till något pris.

- Jag tycker det är ohyggligt fel eftersom jag fått märket av salig far när jag var sex år, säger Sune Sunna på sitt modersmål tornedalsfinska till Sameradion.

Sune Sunna har alltså haft renmärket sedan 1926 och ingen har frågat honom om något markägande. Han arrenderar ett hus tillsammans med sin fru.

- Men tydligen måste man äga mark för att behålla märket, säger Sunna.

Motarbetar Sunnas
Sune Sunna misstänker dock att grunden för länsstyrelsens beslut är hans brorsöners kamp, både mot länsstyrelsen och Sattajärvi sameby när det gäller medlemsskap i samebyn, en tvist som pågått i över 30 år.

Han tror att länsstyrelsen är emot Sunnas och att det är samebyn som har begärt att märket ska avlysas.

Men länsstyrelsen står på sig.
Sunna når inte upp till kraven och lagen måste ha sin gång, menar handläggaren Gunilla Nyberg.
 - Vi har fått indikationer på att han inte uppfyller kraven på att ha märket registrerat.

På vilket sätt?
 
- Man måste äga eller bruka jordbruksfastighet i området och det är inte styrkt att han gör det. Han är inte heller medlem i samebyn, säger Gunilla Nyberg.

Men är det inte hjärtlöst att ta renmärket från en 84-åring?
 - Människors ålder är inte det första vi tar i beaktande utan vi har ett uppdrag att se till att lagen krav efterlevs, säger Gunilla Nyberg.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet: