Politiska vägen oframkomlig - SSR siktar på domstolen

Den politiska vägen är uttömd - nu återstår endast domstol för att stärka de samiska rättigheterna. Det säger ordföranden i Samernas riksförbund Per Gustav Idivuoma efter beskedet om att statsminister Fredrik Reinfeldt slänger jakt- och fiskeutredningen i papperskorgen.

Det var under sitt besök i Kiruna i går som statsminister Fredrik Reinfeldt sa att utredningen har mött så mycket motstånd att den inte kan användas.

Förslagen om en delad förvaltning mellan samer och markägare ger ett orimligt inflytande för samerna, sa Reinfeldt.

- Det är jobbigt att man bortser från det rättsförhållande som finns och försöker att negligera den samiska rätten. Det är jobbigt att argumentera för en rätt som bevisligen finns men som man med alla till bud stående medel försöker att dölja, säger Per Gustav Idivuoma. 

Stärker beslutet
Vid SSRs landsmöte i Gällivare i somras fick styrelsen i uppdrag att förbereda en rättsprocess mot staten när det gäller jakt- och fiskerätten.

Reinfeldts uttalande stärker landsmötets beslut menar Idivuoma.
 - Det är den enda vägen eftersom i politikernas värld existerar inte våra rättigheter, säger Idivuoma.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio