Ekström har inte gett upp

Trots statsminister Fredrik Reinfeldts sågning - utredaren Sören Ekström har inte gett upp hoppet om jakt- och fiskeutredningen. -Jag har inte sett något regeringsbeslut ännu, säger Ekström.

Det var vid ett besök i Kiruna i måndags som Fredrik Reinfeldt något överraskande sa att jakt- och fiskeutredningen skulle kastas i papperskorgen.

- Äganderätten sätts åt sidan och inflytandet ges till förmån till samerna som många upplever som provocerande, sa Reinfeldt.

Inte övertygad
Men utredaren själv, Sören Ekström, säger att han vill se hur regeringsbeslutet blir -  för han är inte övertygad allt hamnar i papperskorgen.

- Jag vill gärna se vad statsministern sagt och hur ett regeringsbeslut ser ut. Det är ju en sak om man säger att ingenting i utredningen kommer att genomföras och en annan sak om man säger att i stort kommer det inte att genomföras men att det finns delar som man kan arbeta vidare med, säger Sören Ekström.

Varför har utredningen skapat så mycket debatt?
 
- Om det är mycket debatt så beror det på att det finns stora problem och då är det bra att det diskuteras. Det är också bra att det kommer fram nytt underlag och nytt material och jag tycker vår utredningen gjort det, säger Ekström.

Sören Ekström säger att en väg att gå vidare är att pröva olika lokala lösningar, liknande Ammarnäsmodellen, där jaktförvaltningen sköts lokalt.

- Kanske kan man hitta bra alternativ till lokal samverkan och det vore en intressant följd av den debatt som varit, säger Sören Ekström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet: