Sameprästen nöjd med kyrkoutredning

Den är genomtänkt och skissar på en väl fungerande organisation, även om det borde vara fler jobbförslag. Det är sameprästen Arne Anderssons synpunkt på kyrkans försoningsutredning.

Stiftsadjunkt för samiskt arbete är Arne Anderssons korrekta befattning inom kyrkan och Andersson har till viss del också själv varit involverad i utredningen.

Andersson säger att utredningen handlar mycket om organisation och inte lika mycket om personella resurser och det ingick inte heller i uppdraget.

- Jag skulle vilja diskutera frågan om att vi behöver mer personal. Både sametinget och samiska rådet önskar mer verksamhet inom samiskt kyrkoliv. Vi behöver gå in med mer resurser och det vill jag diskutera mer i vårt remissvar, säger Arne Andersson.

Arne Andersson säger att utredaren Sören Ekström har följt de direktiv han fått med fungerande förslag på hur man ska organisera samiskt kyrkoliv. Andersson säger att han i det stora hela är nöjd med utredningen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".