Renskötare och markägare eniga - medling bra sätt lösa konflikter

Oftast hör man att de är oense - men när det gäller att lösa markkonflikter så är renskötare och markägare eniga om att medling är en bra metod. Det framkommer i en färsk rapport utgiven av Vaartoe, Centrum för samisk forskning vid Umeå Universitet.

Rapporten bygger på ett arbete från Kristina Sehiln MacNeil, som har intervjuat elva renskötare och tio markägare inom hela renskötselområdet.

En av frågorna gällde medling som verktyg för att lösa konflikter och där var 17 av dom tillfrågade positiva.
 - Min reaktion är att det finns en stark vilja att lösa konflikter och tvister och att finna långsiktiga lösningar, säger Kristina Sehiln MacNeil

Fingervisning
MacNeil påpekar att antalet intervjuade inte är tillräckligt för att vara representativt för hela området - men det ger i allafall en fingervisning om hur åsikterna ser ut , menar hon.

Och bägger parter tycker att medling är bättre eftersom domstolsprocesser ofta leder till fördjupad konflikt.

MacNeil berör också termen maktobalans i medling.
 -  Det är viktigt att man reder ut hur de olika partierna tänker kring begreppen dialog, konflikthantering och makt.

Förutom medling har MacNeil även frågat om kunskaper om varandras näringar och även här råder enighet.

Behövs mer kunskap
Alla tillfrågade tycker att det behövs mer kunskap om varandras näringar och villkor - en ökad kunskap skulle leda till större förståelse och bättre möjligheter att nå samförståndslösningar, menar dom tillfrågade.

Alla tillfrågade renskötare påtalar att det behövs mer kunskap om hur renen rör sig i markerna och hur väder och rodvjur påverkar näringen. Bara två av markägarna tyckte likadant.

Kristina Sehlin MacNeil säger att det delvis kan bero på sättet som frågan är ställd samtidigt tillägger hon att kunskapen om just renens beteende är för dålig överlag. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".