Rätten till gamla skatteland blir fråga för europadomstolen

Frågan om äganderätten till gamla samiska skatteland hamnar nu i Europadomstolen i Strasbourg. Per Olov Andersson, Kitajaur i Jokkmokks kommun, stämmer svenska staten. Han hävdar att det är han som äger marken i det gamla skattelandet - inte staten.

Rent formellt handlar målet om skattelandet Kitajaure inom Jokkmokks kommun.

Per Olov Andersson menar alltså att hans farfars farfar har ägt skattelandet - därför hävdar han äganderätt till marken och ensamrätt till jakt, fiske och renskötsel inom det angivna området.

- Jag har handlingar som visar att det var farfars farfar som ägde skattelandet, säger Per Olov Andersson.

Ej prövat
Högsta domstolen har slagit fast att stämningsansökan är alltför oprecis, bland annat när det gäller vilket geografiskt område som avses.

Däremot har Högsta domstolen inte prövat själva sakfrågan och det innebär att rättsläget inte har klarlagts.
 - Det svenska rättsväsendet vill inte få detta ordning på detta, säger Andersson.

Varför tror du det?
 
- Jag är inte ensam. Om jag vinner så måste staten lämna tillbaka marker till otaliga samer. Det har inte staten råd med, säger Andersson.

Därför har Per Olov Andersson med hjälp av en advokatbyrå i Stockholm begärt att få frågan prövad av Europadomstolen i Strasbourg.
  - Jag har goda förhoppningar. Finns det någon rättvisa så måste de ta upp ärendet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".