DO uppmanar föräldrar anmäla skolor

DO uppmanar föräldrar att anmäla skolor och kommuner om de inte kan erbjuda samisk språkundervisning till barnen. Det säger ombudsmannen för etnisk diskriminering, Katri Linna.

Katri Linna säger att DO är intressera att pröva fall där samiska skolbarn nekas modersmålsundervisning.

- Man skulle kunna testa om detta är diskriminering utifrån det faktum att man ska jämställa samiska språket med det svenska som modersmålsundervisning. Samer är ju garanterade undervisningen utifrån minoritetsrätten, säger Katri Linna.

Vill samarbeta
Sámi Radio har tidigare berättat om problem med att få samisk språkundervisning. Brist på lärare eller pengar är oftast orsaken, säger skolor och kommuner.

Nu önskar DO att samarbeta med föräldrar och uppmanar de att anmäla om de inte får samisk språkundervisning till barnen.

Öka kunskapen
Samer är en nationell minoritet och då är staten skyldig att erbjuda hemspråk eller modersmålsundervisning.
Diskrimineringslagen kan fungera gott på liknande konkreta fall, säger DO, och visar till erfarenheter med romerna. Då måste reglerna ändras, säger Linna.

- Då skulle vi också öka kunskapen om vår myndighet och öka tilliten för oss som i sin tur skulle kunna leda till fler anmälningar och uppgörelser eller fällande domar, säger Katri Linna, ombudsmannen för etnisk diskriminering.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".