Regeringen vill ta samlat grepp om minoritetspolitiken

Regeringen har inlett en kartläggning över hur kommunerna uppfyller minoritetspolitiken. Kommunerna ska svara på en enkät som innehåller 13 frågor om de nationella minoriteterna.

Alla kommuner i Sverige har fått en enkät där de ska svara på vilka nationella minoriteter som bor i kommunen vilka behov kommunerna har i arbetet med de nationella minoritererna.

- Anledningen till enkäten är att regeringen anser att det finns ett behov av att ta ett samlat grepp över minoritetspolitiken och många viktiga beslut om minoriteterna tas lokalt ute i kommunerna, säger Bilge Tekin Befrits, regeringens handläggare i frågan.

Frågorna handlar bland annat om vilka utbildningsbehov som finns inom kommunen, på vilket sätt europarådets konventioner påverkar kommunens arbete och huruvida kommunen har en handlingsplan för minoritetsfrågor.

- Syftet med enkäten är att höra med kommunerna hur de upplever hur det ser ut, hur de vill arbeta med frågorna och på vilket sätt regeringen kan vara ett stöd, säger Bilge Tekin Befrits. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet: