Norskimporterade renar i Könkämä riskerar att slaktas

Renar som importerats till Könkämä sameby riskerar tvångsslakt. Det efter att länsstyrelsen gett samebyn rätt i sitt beslut om renlängden.

Det var 2004 som renägaren Oddvar Sara från norska Finnmark fick en miljon kronor i avgångsvederlag av norska staten för att avveckla sin verksamhet. 

Men istället för att sälja alla renar så flyttade han över 150 till Könkämä sameby på svensk sida, och skrev dom på hans fru Inger Biret Wasara Sara som har renmärke och renskötselrätt i samebyn.

Konflikt
Sedan dess har det pågått en konflikt mellan samebyn och renskötarfamiljen med flera fall av anmälningar. Polisen har lagt ner sin undersökning om egenmäktigt förfarande.

Ett ärende ligger hos länsrätten, som ska besluta om det är tal om olaglig renimport.

Men i ett tredje fall har nu samebyn fått rätt av länsstyrelsen i samebyns beslut att familjen bara får ha nio renar i Könkämäs renlängd.

Det är ett bakslag för familjen som hade anmält att dom har 221 renar. 181 av dom här är märkta i Inger Birets märke.

Tvångsslakt
Beslutet innebär enligt Erik Gustavsson på länsstyrelsen att samebyn kan kräva att familjen gör sig av med alla utom dom nio renar man får ha.

Familjens advokat Johan Cahp hävdar att samebys styrelse och länsstyrelsen gjort fel. Enligt honom har Inger Biret rätt att ha det antal renar hon anmält eftersom hennes renar förökat sig.

Cahp hävdar att styrelsen i en sameby inte kan neka en samebymedlem att redovisa sitt verkliga antal renar i renlängden. Då är det styrelsens beslut om renantal som gäller och inte det verkliga renantalet.
Fallet har nu överklagats till länsrätten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet: