Utställning om ryska samer i Luleå

En utställning om ryska samer öppnades i Luleå i lördags. Welcome to Shittown är namnet på utställningen och det är nikkaluokta-bon och fotografen Andreas Sarri som har tagit bilderna. Utställningen består av 10 dokumentärbilder och en bok - och namnet Shittown lockade besökarna.

Welcome to Shittown har någon skrivit på vägskylten til Lujávr-Lovozero i Ryssland. Denna samiske by har Andreas Sarri besökt fyra gånger.

Bilderna och samtalen från resorna har blivit till denna utställning med tio bilder och bokutställningen, som är i dokumentär form.

Författaren och Andreas mor Margareta Sarri har skrivit texterna. Ett trettital besökare hade hittat vägen till Norrbottens museum och kaféet där bilderna hänger i en månad.

Nyfikna besökare
Och fotograf Sarri säger att folk är nyfikna på bilderna.
 - Kul med ett vernissage där det händer lite och kommer folk. Många frågar om bilderna, säger Andreas Sarri.

Leif Rantala är samisk språklärare vid Lapplands universitet i Rovaniemi Finland.
Han är också expert på samer i Ryssland, och han säger att bilderna är bra, även om bilderna är mest av de som är i primärnäringarna som fiske och rennäring.
 - De flesta samer i Lujávr jobbar faktisk med vanliga yrken, säger Rantala.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet: