Medlemstvist i hovrätten

I hovrätten fortsätter idag en långdragen tvist om medlemskap i sameby. Det handlar om den förre sametingsledamoten Stig-Harry Johansson som nekats medlemsskap i Vapstens sameby.

Stig-Harry Johansson var mångårig sametingspolitiker, numera kommunpolitiker och han vill ägna sig åt renskötsel.
Han köpte ett renmärke av en släkting redan i början av sjuttiotalet - renmärket är den första förutsättningen för att få delta i renskötseln. Och sedan några år tillbaka har han också ett tjugotal renar.

En annan förutsättning för att få syssla med renskötsel, är medlemskapet i en sameby. Men Vapstens sameby som håller till i Tärnafjällen, där Stig-Harry Johansson bor, de vill inte godkänna honom som medlem. 

Men enligt en dom i kammarrätten är han ändå medlem i Vapstens sameby. 

Tingsrätten tyckte tvärtom
Med den domen i ryggen begärde Stig-Harry Johansson att få se en del papper som handlar om vilka som är medlemmar i samebyn, några mötesprotokoll och en ekonomisk redovisning.

En begäran som Vapstens sameby inte ville tillmötesgå eftersom de fortfarande anser att han inte är medlem.
Det blev tingsrättsak av det hela och Lycksele tingsrätt tyckte tvärtemot kammarrätten att Vapstens sameby har rätt.

Stig-Harry Johansson är inte medlem och han har därför inte rätt att se de handlingar han begärt att få ta del av. 

Ingen uppgörelse
I november förra året kom målet upp i hovrätten, men förhandlingarna avbröts för att parterna själva skulle försöka komma överens - något som visat sig vara ogörligt.

Nu möts därför Stig-Harry Johansson och Vapstens sameby i hovrätten igen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet: