Samebyn bör avskaffas menar renägare och fd politiker

Samebyn bör avskaffas och enskilda renägare bör få mer inflytande. Det menar Johannes Labba, renskötare och före detta politiker.

Den nuvarande formen av sameby är ett socialistiskt experiment som överlevt sig själv, där renskötare är i periferin och som åsamkar den samiska kulturen oreparabla skador.

Den här salvan lossar nu renskötaren Johannes Labba från Övre Soppero i Kiruna kommun, som tidigare också har varit både sametings- och kommunpolitiker.

Johannes Labba tar nu strid med fenomenet samebyn.
 - Den har överlevt sig själv som modell. Jag vill att den enskilde renägaren får mer att säga till om, säger Labba.

Hur ska man förvalta de gemensamma saker som samebyn ska förvalta?
 - Vi har ju bara markerna och det är inte samebyn som äger, utan kollektivet samerna. Då är det bästa att sametinget förvaltar markerna.

Johannes Labba skriver i ett brev att renägare får betala sina driftskostnader plus att hans tillgångar kan konfiskeras genom majoritetsbeslut av samebyn.

Urholkas
Beslut som demokratiskt urholkas genom att det inflytande som renantalet borde ge försvagas för att många som inte lever av renskötsel har stor makt, menar Labba.

Vilket de utnyttjar genom rösträttsreglerna i samebyn, en röst per hundra renar.

Man kan sprida renägandet i familjen för att få styrka och Labba menar också att en maktförskjutning sker via medlemsrekrytering.
 - De enskilda rättigheterna måste stärkas så att renskötseln överlever, säger Johannes Labba.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet: