Ännu en varg i Norrbotten

Ännu en varg har spårats i Norrbotten. Den här gången inom Stora Sjöfallets nationalpark. I området finns renar från Sörkaium sameby.

Observationer och rapporter om varg har ramlat in med jämna mellanrum den här vintern. Nu senast från Unna cearus - Sörkaitum sameby i Gällivare kommun.

Igår var samebyns rovdjursansvarige Bengt Erik Pittsa ute med länsstyrelsen för att spåra varg.
Och inom Stora sjöfallets nationalpark hittades också spår efter varg.
 - Helt klart handlar det om varg, säger Bengt Erik Pittsa.

Flera iakttagelser
I november rapporterades det om vargiakttagelser  inom Girjas och Baste samebyar, norr om Gällivare.

I december uppehöll sig en varg inom Pessinkiområdet i nordöstra Norrbotten. Varg iakttogs också i Tornedalen söder om Pajala vid Torneälven i december.

Nu i januari har varg observerats både i Jåhkågasska och i Tuorpons samebyar i Jokkmokkstrakten.

Radiomärktes
I förra veckan märktes vargen inom Turpons sameby och Bengt Erik Pittsa säger att den vargen som nu finns inom Sörkaitums sameby i Gällivare kommun inte är samma varg.

2002 hade Sörkaitums sameby den s k Laponiavargen inom sitt område. Den vargen märktes och spårades i månader, men försvann sedan spårlöst.

Misstro
Och vargen som nu befinner sig i området har redan orsakat skada för samebyn. Den har dödat en ren och skingrat en hjord på 200 renar.

- Det bästa vore om vargen inte alls är här. Men vi har de flesta renarna i hägn och det är därför i rätt tid den dyker upp. Skyddsjakt är ingen idé att begära, det blir bara fagra löften och vita lögner från myndigheterna, säger Bengt Erik Pittsa.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet: