Utredare vill skrota älglicenser

Regeringens särskilde utredare av hur älgjakten ska förvaltas vill införa en lokal förvaltning och skrota dagens system med licenser. Till sommaren kommer en slutrapport.

- Ett lokalt ansvar är viktigt för efterlevnaden. Men för att fungera måste det omfatta all jaktmark inom ett förvaltningsområde. Inga markägare kan välja att ställa sig utanför, säger Jan Hyttring till Västerbottens-Kuriren.

Hyttring som presenterar sin slutrapport för regeringen efter sommaren vill också att älgförvaltningsområdena blir större än dagens licens- eller älgskötselområden - minst 50 000 hektar, och i Norrland kanske betydligt större.

Älgen vandrar och rör sig över stora områden. För en långsiktig förvaltning av stammen är det viktigt att samma plan gäller på större områden än vad som är fallet i dag, anser Hyttring.

Hur många älgar som ska skjutas och hur jakten ska förvaltas har varit en stridsfråga i många år. Det finns ett otal kolliderande intressen som jaktintresset, skogsvård, biologisk mångfald och trafiksäkerhet som ger upphov till ständiga konflikter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet: