Sametingets besked om Härjedalsarrende dröjer

Det lär dröja innan Sametinget har sagt sitt om att pengar från Samefonden ska betala arrende åt markägarna i Härjedalen. Sametingets styrelseordförande Lars Anders Baer tror det kan dröja till maj.

Frågan var uppe till diskussion vid sametingets styrelsemöte igår. Och styrelsens ordförande, Lars Anders Baer, tror att frågan kommer att diskuteras i sametingets plenum först i slutet på maj.
 - Frågan måste beredas och det kan dröja till plenum i slutet på maj, säger Baer.

Full förståelse
Samefondens beslut i förra veckan att bordlägga ansökan från samebyarna i Härjedalen om att få pengar från Samefonden att betala arrendet för renbete till markägarna enligt Bo Dockereds förslag, har Lars Anders Baer full förståelse för.

Hur och till vad pengarna i Samefonden ska användas bör alla berörda få tycka till om. Och den processen kan dra ut på tiden, säger Lars Anders Baer. Men han efterlyser också statsmaktens vilja att komma fram till en snabb lösning.

- Det är inte ett nej men det är en frågan hur man ska hantera. Det är inte helt okomplicerat och det är frågan om allas pengar. Då bör man också prata med alla berörda, säger Baer.

Kan konflikten förvärras om ställningstagandet från samisk håll dröjer?
 
- Det är möjligt men både markägare och staten borde också inse allvaret. Det är väldigt lät att säga att det finns en dom men alla är eniga om att domen har sina brister och det är vårt koloniala arv som vi hanterar, säger Lars Anders Baer.

Lars Anders Baer menar att staten har hanterar frågan illa.
 - Man borde vara sur på staten som har skapat läget och de har restriktiva med att ta sitt ansvar. Stora, rika Sverige undviker att ta sitt ansvar. Om Sverige tar sitt ansvar så tar vi vårt ansvar, säger Baer.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet: