Sametinget vill ta över sameskolorna

Sametingets styrelse vill att all samisk undervisning ska hamna under sametingets vingar. Det skulle framför allt innebära samordningsvinster med gemensam administration enligt sametingets styrelse.

Sametingets styrelse hänvisar sitt beslut till den överenskommelse som de regerande partierna kommit överens om sin regeringsförklaring i sametinget.
Där står att sameskolans kansli bör slås ihop med sametinget.

Sametingets styrelse hoppas att även regeringen inser att samisk utbildningspolitik ska ligga under sametinget senast 2009.
 - Vi vill att regeringen ska se över hela den samiska utbildningspolitiken, från barnomsorg till vuxenutbildning, säger Lars Anders Baer.

I malpåse
Samisk undervisning har varit i nyhetsfokus de senaste månaderna, mest på grund av sameskolstyrelsens dåliga ekonomi, som har lett till besparingar.

Bland annat har sameskolstyrelsen beslutat att lägga den samiska integreringen i malpåse, en utbildningsform som innebär att elever på högstadiet får byta ut vissa ämnen och i stället läsa samiskorienterande ämnen.

- Vi vill göra ett uttalande i plenum att man måste säkra pengar för integreringen. Vi går inte in i detalj men det är viktigt att plenum uttalar att integreringen ska finnas kvar. Det är riktat både till sameskolstyrelsen och regeringen, säger Baer.

Lars Anders Baer säger att sametinget har ett möte inbokat med regeringen, där de kommer begära att en utredning tillsätts för att se över den samiska skolpolitiken.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet: