Sametinget kräver återbegravning av samiska kvarlevor

Sametinget kräver att alla samiska skelettdelar som finns på svenska institutioner återlämnas för en kollektiv återbegravning. Staten och kyrkan ska ges möjlighet att be om ursäkt för att samiska gravar plundrades.

Bakgrunden är ett regeringsbeslut om att inventera statliga muséer och institutioner i Sverige på kvarlevor från världens urfolk.

Inventeringen har visat att det finns samiska skelettdelar och kranier på flera institutioner i Sverige - framförallt i Lunds universitet och på Historiska muséet i Stockholm.

Historiska muséet har dock inte redovisat de samisk kvarlevor som hämtats från Sveige, vilket sametinget ifrågasätter.

De samiska gravarna plundrades i forskningen namn och nu vill alltså sametinget att de samiska kvarlevorna tas till vara på ett värdigt sätt.

Sametingets styrelse föreslår därför tre åtgärder:

  • Det bör göras en fullständig inventering av samiska skelettmateriel på statliga institutioner, även hos Historiska muséet.
  • Sametinget bör kräva en kartläggning över hur muséer och institutioner tillskansat sig de samiska lämningarna.
  • Sametinget bör kräva en återbegravning av kvarlevorna. Om inte lämningarna går att idntifiera så bör en kollektiv återbegavning ske.

Sametinget skriver i ett PM att själva återbegravningen ska vara en symbolisk handling där svenska kyrkan och staten ges möjlighet att be om ursäkt för att samiska gravar har plundrats.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet: