Laestadius liv blir folkopera

Predikanten och vetenskapsmannen Lars Levi Leastadius får nu Samiska teatern och Tornedalsteatern att samarbeta igen. Leastadius gärningar blir en folkopera med intressanta kulturella och språkliga kontakter.

Tornedalsteaterns chef Ulf Fembro är regissör och tror på ett lyckat samarbete.
 - Laestadius liv var ju väldigt spännande och han åstadkom en stor rörelse, en väckelse, säger Fembro.

Det blir en folkopera efter Bengt Pohjanens manus. Flera av de större rollerna kommer att vara samiska roller. Språket som folkoperan framförs på kommer att vara samiska, meänkieli och svenska.

”Geni”
Och så här beskriver Bengt Pohjanen personen Lars Levi Laestadius.
 - Det finns så många perspektiv på Laestadius som det finns betraktare. Han är en stpr begåvning, ett geni på många områden. Präst, vetenskapsman och botanist.

Under en lång tid har Bengt Pohjanen burit på tanken att göra något musikaliskt kring Lars Levi Laestadius.
 - Laestadius är sångbar. Jag hör jojken, jag hör trummorna och jag hör också den här klämsången, som ligger så nära jojken. När laestadianerna har möte i Parkalompolo bönehus så är det på gränsen till att bli jojk, säger Pohjanen.

Premiär till sommaren
Den 23 juni är premiären planerad till och ska hållas i Pajala. Och vill det sig väl och det inte blir som förra året när teatrarna samarbetade, då lades föreställningen ned just innan premiären.

Pjäsen höll inte de konstnärliga måttet konstaterade teaterchefen Lillemor Mauritzdotter Nylen, då för ett år sedan.
 - En märklig fråga. Det säger sig självt att det ska gå bra, Bengt Pohjanen har ju skrivit manus, säger Mauritzdotter Nyhlén. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet: