Samiska språket hotat vid Uppsala universitet

Beslutet om att dra ner på den samiska undervisningen i Uppsala möter nu protester. Sametinget kräver att beslutet rivs upp, professorer protesterar och studenter är upprörda.

Uppsala universitet har en 112-årig tradition av undervisning i det samiska språket. 1895 startade KB Wiklund den samiska undervisningen i Uppsala.

Men i höstas beslutade universitetet att degradera samiskan till ett biämne.

Det innebär att samiska studier på den högsta nivån, D-nivån försvinner, det går inte längre att skriva magisteruppsatser på C-nivån och den samiska forskarutbildningen försvinner.

- Det visar att de inte tycker samiska inte är viktig. Det visar också att språklagen inte betyder någonting, säger Patricia Simma Fjellgren, som läser sydsamiska i Uppsala.

Samiska protester
Förra våren tog universitetet också bort den samiska lektorstjänsten och de samiska protesterna börjar nu att göra sig hörda.

Sametinget har i en skrivelse begärt att universitetet river upp besluten och Mikael Svonni, som är professor i samiska i Umeå, anser att forskningsmångfalden hotas om allt koncentreras till Umeå.

Och Lars-Gunnar Larsson, som är professor i finsk-ugriska språk i Uppsala är också upprörd.

- Det är lite ironisk att när det nu finns en språklag så försämras den samiska undervisningen i Uppsala. Det är gåtfullt, säger Lars-Gunnar Larsson

För få elever
Det finns i dag åtta studenter som läser samiska vid Uppsala universitet - och det är det som är problemet, menar den språkvetenskapliga fakultetsnämnden.

Elevantalet är för litet för att det ska bära sig ekonomiskt och det svenska stödsystemet skiljer inte på minoritetsspråk och större språk.

- Jag tycker att regeringen borde se till att man kan undervisa och forska i de nationella minoritetsspråken på ett rimligt vis, säger Anna Sågvall Hein, dekanus i fakultetsnämnden.

Vilket ansvar har ni?
 
- Vi har inte större ansvar än något annat universitet. Umeå får särskilda medel för sin undervisning i samiska och det får inte vi. Vi kan bara undervisa på de medel vi får, säger Sågvall Hein.

I höstas skrev två studenter sina magisteruppsatser i samiska - just nu läser fyra studenter samiska på C-nivå och de har också möjligheter att skriva uppsatser.

Men efter den första juli kommer Uppsala universitet bara att erbjuda samiska studier på lägre nivå.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".