Fler protester - men även självkritik om Uppsalasamiska

Protesterna fortsätter mot Uppsala universitets beslut att skära ner på undervisningen i samiska. Men en av lärarna är också självkritisk - rekryteringen av elever har misslyckats, säger han.

Den samiska språkundervisningen minskas och den samiska forskningen försvinner - det är resultatet när Uppsala universitet har degraderat samiskan till ett biämne.
Universitetets beslut har kritiserats av sametinget, språkprofessorer och studenter i Uppsala.
Nu stämmer också Vaartoe - Centrum för samisk forskning vid Umeå universitet in i kritiken.

- Jag tycker det är högst beklagligt eftersom möjligheterna att undervisa i samiska måste finnas på fler än ett ställe i Sverige. Det som händer i Uppsala kommer att förhindra möjligheterna att forska i samiska språk på något annat ställe än i Umeå och det är en beklaglig utveckling, säger Peter Sköld, föreståndare för Vaartoe.

Det finns i dag åtta studenter som läser samiska i Uppsala.
Men elevantalet är för litet för att det ska bära sig ekonomiskt och det svenska stödsystemet skiljer inte på minoritetsspråk och större språk.
Misslyckats med rekryteringen
Ville Söderbaum är före detta student och numera lärare vid den finsk-ugriska insitutionen i Uppsala.
Han säger att det finns all anledning för Uppsala universitet att vara självkritisk när det gäller rekryteringen av nya elever till de samiska språkutbildningarna.

- Vi har misslyckats med att göra reklam för oss. Vi har trott att eleverna ska söka sig till oss självmant, säger Ville Söderbaum.

Ville Söderbaum är också kritisk mot samiska arbetsplatser som han menar rent generellt inte värdesätter språkkunskaper hos de anställda.
- Jag har fått en känsla av att det inte så viktigt med samiska kunskaper när man söker jobb på samiska institutioner, säger Ville Söderbaum.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".