Utfodring av renar

Erlandsson lovar 37 miljoner till rennäringen

Sametinget får 37 miljoner kronor i extra pengar som ska gå till den katastrofdrabbade rennäringen, meddelade sameminister Eskil Erlandsson vid ett besök i Norrbotten på onsdagen.

Bakgrunden är den rensvält som uppkommit till följd av att stora delar av renbetesområdet är täckt av en isskorpa till följd av den milda förvintern.

Sametinget hade ansökt om 43,5 miljoner kronor i extra katastrofstöd – Eskil Erlandsson lovar alltså 37 miljoner kronor.
 - Jag har fått bekräftat den bild jag fått av rapporteringen. Is blandat med snö gör det omöjligt för renarna att komma åt betet, säger Eskil Erlandsson till TT.

Han träffade på onsdagen renägare mellan Piteå och Arvidsjaur som inhägnat sina djur och utfodrar dem med pellets.
 - Jag har varit angelägen om att det skulle bli ett snabbt beslut i den här frågan eftersom det handlar om djur, säger Eskil Erlandsson.

Han säger att 70-80 procent av renskötselområdet har problem med isbeläggning, och att 140 000 renar står under utfodring.
 - Det här har pågått i mer än 60 dagar nu och då tillämpar vi principen att staten griper in, säger Eskil Erlandsson.

Det ordinarie anslaget till Sametinget som kan användas för katastrofinsatser är 46,3 miljoner kronor.

Men den osedvanligt dåliga betesvintern har fått Sametinget att ansöka om extrapengar från regeringen. Sametinget hade begärt 43 miljoner kronor i extra tilldelning.
 - Vi har beräknat, mot bakgrund av välgrundad erfarenhet, att det ska räcka med 37 miljoner, säger Eskil Erlandsson.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".