Frode Fjellheim

Aejlies Gaaltije i helt ny tappning

Det stora dragplåstret under samiska veckan i Umeå blir Frode Fjellheims sydsamiska mässa - Aejlies Gaaltije i helt ny tappning.

För första gången kommer den att framföras tillsammans med en hel symfoniorkester och dessutom medverkar några av nordens främsta artister inom världsmusik, folkmusik och etno.

För Umeå sameförenings ordförande Michael Lindblad är det en dröm som går i uppfyllelse.
 - Det är underbart. Jag har längtat i två år. Jag brinner för den här veckan, säger Lindblad.

Kristen mässa
Aejlies Gaaltije - som betyder helig källa - är en kristen mässa på sydsamiska som Frode Fjellheim gjorde till Festspelen i Nord Norge vid millennieskiftet - några år senare kom CD.n som gav Frode spellemannsprisen, den norska motsvarigheten till Grammis.
 
När mässan nu kommer till Norrlandsoperan i Umeå är det dock i helt nytt format - Frode Fjellheim har omarrangerat sitt verk för symfoniorkestern. Dessutom så kommer flera kända vokalister att medverka, Sanna Kurki-Suonio tidigare med i gruppen Hedningarna, Ulla Pirtijärvi och sopranen Kristin Rustad Höiset, från Norge.

Orkesterchef på Norrlandsoperan är Marco Feklistoff.
 - Det är intressant för oss. Vi jobbar med olika kulturyttringar och nya uttryck osv. Så det känns naturligt och spännande för oss att söka ett sådant här samarbete, säger Marco Feklistoff.

Samiska Veckan Ubmejen Biejvieh har genom åren haft besök av många stora artister men det här slår det mesta, säger Mikael Lindblad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".