Ingen fotboll på 1 år - nu gör hon debut i det samiska fotbollslandslaget

I morgon gör Sara Rimpi från Jokkmokk debut i samelandslaget. Hon har blivit uttagen till landskampen mot Åland i Tromsö. Förutom att det är debut så är uttagningen anmärkningsvärd. Hon har inte spelat fotboll på ett år

Sameradion har pratat med Sara Rimpi som berättar att hon inte spelar fotboll - hon spelar innebandy i Tromsö.
Senast Sara Rimpi spelade fotboll på serienivå var ifjol - då blev det bara några få matcher med division två laget Sandåkern i Umeå.

Innan det, var det enligt henne själv, så länge sen att hon knappt kommer ihåg det, som hon spelade fotboll på serienivå. Men hon tillägger att hon spelat med Sarek IF i samecuper nån gång då och då.

Med andra ord - så har Sara Rimpi under dom senaste åren bara gjort några enstaka matcher på serienivå och idag spelar hon bara innebandy.

Isak Ole Haetta är förbundskapten och så här motiverar han uttagningen av Sara Rimpi
 - Vi har haft lite problem med att få ihop en trupp på 16 spelare. Mina medhjälpare i Sverige och Norge har frågat henne. I och med att hon bor i Tromsö så var det väldigt lätt att få med henne till den här landskampen

Finns det så lite fotbollspelare att man måste ta med en innebandyspelare?
 - Nej, det gör det väl inte, men den här gången var situationen så att vi måste fråga om hon kunde ställa upp

Du tycker inte mot den bakgrunden att hon spelat väldigt lite fotboll dom senaste åren att uttagningen är ett misstag?
 - Det är möjligt det, säger förbundskaptenen Isak-Ole Heatta

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".