Samisk kassasuccé exporteras till Hollywood - premiär i april

För snart tjugo år sedan firade filmregissören Nils Gaup stora triumfer med den samiska dramafilmen Vägvisaren - Ofelas. Nu har filmen exporterats till Hollywood.

Ofelas bygger en gammal samisk legend om rövarfolket tjuderna och filmens hjälte Aigin som får sin familj mördad av tjuderna.

Men filmen är också en berättelse om den gamla samiska religionen.

Kassasuccé
Ofelas blev en av de största kassasuccéerna någonsin i Norge och den nominerades också till en Oscar 1988 för bästa utländska film. Handlingen är flyttad från Sápmi till Nordamerika, tjuderna har ersatts av rövande vikingar som plågar urfolken.

I april har Hollywoodversionen av Ofelas premiär på biografer i USA och Nils Gaup har läst det ameikanska manuset och sett bilder från filmen. Och han är inte imponerad.

- Det är ett av de sämsta manus jag har sett. Det är en våldsfilm som inte har någon respekt för legenden, säger Nils Gaup.

Persbrandt och Nyqvist
Men Nils Gaup är aktuell på andra sätt också - hans filmatisering av Kautokeinoupproret 1852 är på klippbordet just nu och väntas ha premiär i augusti.

I rollerna finns bland annat Mikkel Gaup, som spelade huvudrollen i Ofelas, samt inte helt okända Michael Nyqvist och Mikael Persbrandt.

- Det var en tuff inspelning i kallt väder och jag trodde inte de skulle trivas. Men de gjorde ett fantastiskt jobb, säger Gaup.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".