Politiker förfäras över JK:s kovändning i ILO-frågan

Justitekanslern, JK, har gjort en kovändning i ILO-frågan. Förfärligt, anser sametingsledamoten Lars Wilhelm Svonni, partiet samerna.

Vi berättade ju tidigare i veckan att Justitiekanslern, JK, har ändrat sin syn på en rad samefrågor och tyckte att statens utredningar var alltför renägarvänliga.

JK har till och med tvärvänt när det gäller urfolkskonventionen ILO-169 som han nu är emot.

Allt detta efter en uppvaktning av sametingspartiet Jakt- och fiskesamerna.
Svonni förfäras
Lars Wilhelm Svonni, sametingspartiet samerna, förföras över hur lätt det är att ändra åsikten på statens högsta advokat, JK Göran Lambertz.

- Det visar att JK överhuvudtaget inte har studerat ILO-konventionen. Han borde skämmas, säger Svonni.

Tror du att något annat sametingsparti skulle få honom att ändra sig igen?
 
- Om jag skulle få lika lång tid med JK så är jag övertygad om att så skulle han ändra sig en gång till, säger Svonni.

Jakt- och fiskesamernas Eva Bergström var med och påverkade JK så till den milda grad att han skriftligen ändrade sig i ett kompletterande remissyttrande till regeringen.

- Vi vill ha breda lösningar där alla samer omfattas. Han har inte fått tillräcklig information tidigare, säger Eva Bergström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".