Samisk idrottsgala - svenska Sápmi tog tre priser

Stor samisk idrottsfest i Tromsö - med samisk idrottsgala som höjdpunkt under gågna helgen. Tre priser gick till svenska sidan av Sápmi.

Det har varit en stor samisk idrottsfest i Tromsö den gångna helgen. På Storgatan har det arrangerats renkapplöpningar, samiska damlandslaget i fotboll har spelat landskamp mot Åland och så har den första samiska idrottsgalan hållits.

Tre av priserna i galan gick till svensk sida av Sápmi. Tonje Haanes Rensberg från Funäsdalen utsågs till årets samiska vinteridrottare, Anja Pärson från Tärnaby korades till årets förebild och till årets sommaridrottare valdes Helena Omma från Gällivare.
 - Det känns jättebra, kul. Det här är en rolig idé, att ordna samisk idrottsgala. Det uppmuntrar de samiska idrottarna, säger Helena Omma, förra årets samiska sommaridrottare.

Till årets eldsjäl utsågs Reidar Wigelius från Tana och Kautokeino ILs flicklag blev årets lag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".